Synthetische data als nieuw onderdeel van het data tijdperk?

donderdag, 12 oktober 2023 - 15:00 tot 17:30

Data speelt een steeds belangrijkere rol voor beleidsmakers en onderzoekers bij overheden en bedrijven en daarmee ook de behoefte aan meer data. Er is ook steeds meer data beschikbaar, niet meer alleen via primaire dataverzameling voor onderzoek, maar ook uit interne administratieve bestanden van overheden en bedrijven of via bronnen zoals social media of registerbestanden. Tegelijkertijd zijn er ontwikkelingen die een rem zetten op deze ongebreidelde groei en behoefte aan data. Wetgeving rond privacy beperkt het gebruik van gegevensverzameling op persoonsniveau en consumenten zijn zich steeds meer bewust van de gevaren om data te delen en weigeren vaker deel te nemen aan surveys of staan niet toe dat onderzoeksbureaus hun gegevens delen met derden.

Synthetische data heeft de laatste jaren een grote vlucht genomen als oplossing voor deze beperkingen aan het gebruik van micro-data. Door kunstmatige respondenten te creëren, die door modellering worden aangevuld met onderzoeksgegevens, kunnen antwoorden nooit terug te leiden zijn tot individuele patronen. En ook non-respondenten kunnen op deze manier goed gerepresenteerd worden in onderzoek.

Het NPSO organiseert op 12 oktober een online lezingenmiddag over Synthetische data, om in te gaan op de filosofie en praktische aspecten rond Synthetische data. Wordt Synthetische data de nieuwe data-standaard?

Registration form

 
x

NPSO-leden kunnen zich gratis aanmelden voor evenementen. NPSO-lid worden is gratis. Bent u al lid? Dan moet u eerst inloggen voordat u voor dit evenement kunt registreren. Inloggen of lid worden kan via onderstaande links:

Downloads

Geen documenten gevonden

Eerstvolgend evenement

Synthetische data als nieuw onderdeel van het data tijdperk?

donderdag, 12 okt, 2023 - 15:00 tot 17:30